Verwantschap tussen auto’s

Inleiding

Het brein is een constant uitbreidende verzameling van linken en dit kunnen we goed waarnemen bij kinderen, die dagelijks nieuwe zaken bijleren door de verschillende brokken informatie die ze binnenkrijgen aan elkaar te koppelen. Dit is heel duidelijk wanneer je opgroeiende kleine kinderen hebt die vragen stellen over wat ze zien of horen. Soms komt er een spontane link tevoorschijn en één van deze opmerkingen vormde de basis voor deze post. Toen ik onlangs onderweg was met de wagen, kwam er van de achterbank een opmerking “Hé papa, die auto is de broer van de jouwe, want hij heeft dezelfde kleur en is van dezelfde soort”. Het zette me aan het denken over hoe we een verwantschap tussen auto’s nu precies zouden moeten definiëren als we deze vergelijken met een menselijke maatschappij…

Basisvergelijking & Voorbeeld

Aangezien we spreken over verwantschappen, wil ik proberen om zo dicht mogelijk te blijven bij de leefwereld van kinderen (en onszelf). De verwantschappen zullen dan ook gedefinieerd worden met als basis een familie en als uitbreiding de school en de hobbyclub.

Aangezien dit voor mij het makkelijkst is, neem ik als basis een wagen van een bekend merk die al heel wat jaren bestaat: De Toyota Hilux, de pick-up die wereldberoemd werd nadat hij “indestructible” werd bevonden in de Top Gear-aflevering “Killing a Toyota“.

Directe verwanten

De meest recente Hilux van dit moment is de versie 2018, de intussen 8e generatie van de wagen. Maken we de vergelijking met de directe familie-verwanten, dan zou:

  • Een andere Hilux uit 2018 met dezelfde kleur een identieke tweelingsbroer/zus zijn
  • Een andere Hilux uit 2018 met een andere kleur een niet-identieke tweelingsbroer/zus zijn
  • Een Hilux van een vorige generatie een oudere broer/zus zijn

We beschouwen Toyota nu even als “ouders” van de wagen, waardoor een Land Cruiser of een Yaris van hetzelfde merk eveneens een broer/zus is van de Hilux. Gaan we hier even dieper op in, dan zou een Land Cruiser wellicht een gelijkaardig karakter hebben als de Hilux, terwijl een Yaris toch wel een ander type persoon is.
Opmerking: Uiteraard laat ik het aan ieders verbeelding over om “karakters” van wagens te beoordelen maar ik beschouw de gelijkaardige off-road-mogelijkheden van een Hilux en een Land Cruiser even als een gemeenschappelijke “karaktertrek”.

Andere familieverwanten

Merken in de autowereld zijn nogal eens aan elkaar gelinkt en in ons geval is Lexus het iets luxueuzere zustermerk van Toyota. Lexus heeft geen pick-up in hun gamma maar de verschillende modellen (b.v. de RX of de NX) van het merk kunnen we samen beschouwen als neven en nichten. Afhankelijk van het jaar waarin de wagen (of het model) is uitgekomen/gebouwd, zijn dit dan neven/nichten van dezelfde leeftijd of oudere/jongere neven/nichten.

Klasgenoten

Gaan we even verder op de leeftijd en het type van de wagen, dan komen we nog enkele interessante linken tegen:

  • Een andere pick-up uit hetzelfde bouwjaar zou een klasgenoot zijn van onze wagen. Voorbeelden hiervan zijn de Volkswagen Amarok uit 2018 of een Nissan Navara uit 2018.
  • Een andere wagen (dus geen pick-up) uit hetzelfde jaar zou een jaargenoot (maar in een andere klas) worden. Hierbij beschouwen we het feit dat de wagen geen pick-up is even als een andere “interesse”, waardoor we kunnen stellen dat deze wagen een andere “richting volgt” op school. Voorbeelden hiervan zijn de Volkswagen Golf uit 2018 of de Tesla Model 3 uit 2018.
  • Net zoals bij de directe verwanten zal een wagen van een ander merk uit een andere generatie maar van hetzelfde merk als een klasgenoot, een oudere/jongere broer of zus zijn van deze klasgenoot, in dezelfde school maar in een ander jaar. In ons voorbeeld kan dit een Volkswagen Jetta uit 2011 of een Tesla Model S uit 2016

Leerkrachten

Nu maken we de vergelijking even wat moeilijker door na te denken over wie de leerkracht van onze wagen(s) zou kunnen zijn. Een leerkracht beschouwen we als iemand die een voorbeeld is voor een auto en waarop deze dus gebaseerd is. Voor onze Hilux uit 2018 zal een ouder model Hilux wellicht één van de leerkrachten zijn, of ook wel de Hino Briska, die aan de basis lag van het ontstaan van de Hilux. Aangezien dit al een ver verleden is om mee te vergelijken, stap ik even over naar de recent gelanceerde CBRTRK van Tesla, een elektrische pick-up die dus wellicht invloeden zal hebben van zowel de oeroude pickups als de moderne elektrische wagens. Daarom zou ik zowel de Toyota Hilux als de Tesla Model S nomineren als leerkrachten van deze wagen.

Hobbyclubs

Tot slot kunnen we nog even een vergelijking maken op basis van de eerder vernoemde interesses. Hier zal de interesse in off-road vergelijkbaar zijn aan het deelnemen aan een jeugdbeweging, waarin dus eveneens andere pick-ups maar ook andere off-road voertuigen zoals de Land Cruiser te vinden zijn. Voor wagens die vooral op snelheid gericht zijn, is dit dan eerder een lidmaatschap aan de atletiek-club. Sterk getunede wagens zullen we even als het equivalent van een groep body-builders beschouwen en wagens die sterk gepaintbrushed zijn gaan wellicht naar de tekenacademie.

Tot slot

Uiteraard is een vergelijking maken tussen de wereld van auto’s en de menselijke maatschappij een heel subjectieve interpretatie van de bedenker (waardoor wij dit artikel dus geenzins als “de enige waarheid” willen prediken) maar het is een leuke denkoefening. Dit kan in principe worden toegepast voor allerhande andere voertuigen maar ook voor bijvoorbeeld huizen, waar toch wel veel vergelijkingen kunnen worden gemaakt op basis van stijl, ouderdom en invloeden.